Thursday, April 18, 2013

Kek tanda letak jawatan

Resignation cake

STANSTED 17 April - Seorang pekerja membuat kejutan dengan mengukir surat peletakan jawatan pada kek yang diserahkan kepada ketuanya.

Kek istimewa dengan dihiasi lapisan gula itu merupakan satu perkara unik yang dilakukan oleh Chris Holmes, 31, untuk meluahkan hasratnya.

Pekerja di Jabatan Imigresen, Lapangan Terbang Stansted itu bertindak melepaskan jawatan bagi memberi tumpuan terhadap perniagaan membuat kek yang mula diceburi secara kecil-kecilan beberapa tahun lalu.

"Saya menyerahkan sendiri kek tersebut kepada pengurus yang bertugas. Saya rasa dia terkejut dengan kek itu," katanya.

Menurutnya, kek tersebut sangat istimewa kerana dibuat daripada lobak merah yang dicampur kelapa parut, kacang, kismis dan menggunakan krim mentega oren.

"Surat itu mungkin kelihatan agak 'padat' kerana terlalu banyak perkataan yang saya mahu tulis. Bagi saya, ia 'kejutan' yang manis," katanya.

Holmes merasakan cara sedemikian sebagai jalan terbaik untuk melepaskan jawatan dan berharap rasa kek tersebut mampu memberi 'ingatan' menarik kepada mereka yang merasainya.

"Saya sudah merancang perkara ini selama enam bulan, namun merahsiakannya kerana tidak pasti bila saya akan meletak jawatan," katanya.

Holmes sudah bekerja dengan jabatan tersebut selama tujuh tahun dan mula menjalankan perniagaan kek secara kecil-kecilan sejak Julai 2010. - AGENSI
No comments:

Post a Comment